Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki tarihi peynirciler Çarşısında, bu yıl ki Ramazan alışverişinde yüzde 80 oranında bir düşüş yaşanıyor.
Diyarbakır’da, her yıl Ramazan ayı öncesi başlayan alışveriş hareketliliği bu yıl istenilen düzeyde olmadı.
Peynirciler Çarşısı esnafı, şarküteri ürünlerinde fiyatların aynı olmasına rağmen milletin alım gücünün düşüklüğünden dolayı alışverişlerde büyük bir durgunluk yaşandığına değinerek, akşama kadar ter dökmelerine rağmen kazanç olmamasından yakındı.
Ramazan ayı öncesi vatandaşın uğrak yerlerinden biri olan merkez Sur içindeki tarihi Peynirciler Çarşısı da ekonomik krizden nasibini aldı. Geçen yıl Ramazan ayına 10 gün kala alışverişte yoğunluğun yaşandığı Çarşı’nda bu yıl yüzde 80 oranda bir düşüş yaşanıyor.
Tigris Haber’den Sait Bayram'ın haberinde; Çarşı esnafı, geçen yılki Ramazan ayı ile bu yıl ki Ramazan ayı öncesi alışverişlerinin düşük olmasından yakınarak, bu düşüşün tek sebebinin vatandaşın alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını söylediler.
ESNAF DAVUT KAYA: “YÜZDE 80 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR!”
Peynirci Esnafı Davut Kaya, Geçen sene ki Ramazan ayıyla bu sene ki Ramazan ayı alışverişleri arasında yüzde 80 düşüş olduğunu ifade ederek, “Şu an için en ucuz peynir bizim Diyarbakır örgü peynirimizdir. Vatandaşın alım gücü yok.
“PAZARDA MÜŞTERİ BULAMIYORUZ”
Yani pazarın içinde müşteri yok esnaftan başka kimse yok. Geçen Ramazan öncesi 10 güne kadar ana baba günüydü. Yani kahvaltı yapmaya fırsat bulamıyorduk. Ama şimdi 2 gün var kimse yok. Milletin alım gücü yok. Peynir pahalı mı değil Diyarbakır örgü peyniri her şeye oranla çok ucuz. Yani bundan 5-6 yıl önce kırmızı etten pahalıydı. Şu an kırmızı etin kilosu 500 lira bizim örgü peyniri 200 lira yani fiyattan değil milletin alım gücü yok. Yüzde 80 etkiledi, bu da az bir oran değil” diye konuştu.
ESNAF MEHMET GÜLTEKİN: GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 500 FARK VAR
Mehmet Gültekin ise, Geçen yıl ile bu yıl arasındaki ürün fiyatı arasında yüzde 500 fark olduğundan bahsederek, “Yani geçen sene peynirlerimiz 65 liraydı şimdi ise fiyatlar 200 ile 300 arası fiyattan dolayı vatandaşın alım gücü çok düşük. Elimizden geldiği kadar ucuz satmaya çalışıyoruz. Yani en az 200-300’den aşağı vermememiz lazım ama 180 TL’den veriyoruz ve hala vatandaş indirim istiyor. Ucuz peynir ve malzeme istiyorlar. Bunlar da bizde yok. Yani elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz ama faydamız dokunmuyor. Bizde burada akşama kadar ter döküyoruz ama kazanç yok” dedi.
ESNAF BASRİ YEMİŞ: ESKİ TADIMIZ, TUZUMUZ YOK
Basri Yemiş, 1994 yılından bu yana esnaflık yaptığına değinerek, “Eski tadımız tuzumuz yok. Piyasa fiyatları aşırı yüksektir insanın geçimleri zorlaşmış. Birkaç gün öncesine kadar çok bir satışımız yoktu ama bugün diğer günlere nazaran biraz daha kalabalıklaştı. Maalesef her şey çok pahalı. Yani peynir fiyatlarını biraz düşürmek zorunda kaldık 200 TL’den sattığımız peyniri şimdi 180 TL’den vermek zorundayız. Geri kalan her şey ateş pahası olmuş. Geçen sene ve bu sene arasında pek bir fark yok ama hayat pahalılığı var” ifadelerini kullandı.