Kerkük petrolünün Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden ihraç edilmesinin beklendiği ancak bunun Irak ile Türkiye arasında varılması öngörülen anlaşmaya bağlı olduğu açıklandı.
Kerkük petrolünün Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden ihraç edilmesinin beklendiği ancak bunun Irak ile Türkiye arasında varılması öngörülen anlaşmaya bağlı olduğu açıklandı.
Rûdaw’a konuşan Irak Petrol Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı iki kez test edildi ve ikisinde de herhangi bir sorun yaşanmadı. Dolayısıyla Kerkük sahalarından petrol taşımaya yüzde 100 hazır, ancak Irak ile Türkiye arasında bu konuda bir anlaşma yok” dedi.
Boru hattının onarımdan sonra en iyi koşullarda günde bir milyon varil, normal zamanlarda ise günde 600 bin varil petrol ihraç edebilecek durumda olduğunu bildiren kaynak, “Türk tarafı, Kerkük petrolünün Avrupa ülkelerine aktarılması için hazırlık yapmaya ve anlaşmaya hazır olduğunu belirtti. Ancak Irak, OPEC’in üretim ve ihracat kotalarına ilişkin bazı meseleler nedeniyle bu süreci erteledi” ifadesini kullandı.
Kaynak, Kerkük petrolünün önümüzdeki üç ay içinde Ceyhan Limanı ve Avrupa'ya ihraç edileceğini öngördüklerini söyledi.
Şu anda Kerkük petrol sahalarının günlük üretimi 370 bin varil olup, bunun büyük kısmı Beyci (Selahaddin) rafinerisine, bir kısmı da Kerkük rafinerisine gidiyor, geri kalanı ise Ürdün’e ihraç ediliyor.
Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük petrolünü Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na taşıyan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının onarımına bu yılın başında başladı.
Nisan ayında boru hattının ilk testi ve ardından ikinci testi, boru hattı üzerindeki üç istasyon yoluyla gerçekleştirilmişti. Boru hattının üç istasyonundan biri Kerkük'te, diğer ikisi ise Beyci ve Musul’da bulunuyor.
Boru hattı üzerinden petrol taşımacılığı, 2014 yılında IŞİD'in Musul'a saldırmasının ardından durdurulmuştu. 40 inç ve 46 inçlik iki boru hattından oluşan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı sırasıyla 1977 ve 1978'de açılmıştı.
Daha önce günde 300 bin varil petrol ihraç eden boru hattı, 2003 yılından bu yana saldırılara maruz kalıyor.
Yaklaşık 970 kilometre uzunluğundaki boru hattının 620 kilometresi Türkiye’de, 350 kilometresi ise Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarında bulunuyor. Boru hattı, Kerkük yataklarının bir kısmından Musul’a, oradan Duhok’a, ardından Türkiye’deki Ceyhan Limanı'na ve son olarak dünya pazarlarına petrol taşıyor.
Kürdistan Bölgesi petrolü, Irak'ın Türkiye'yi şikâyeti üzerine Paris'teki Uluslararası Tahkim Kurulu’nun aldığı kararın ardından 25 Mart 2023'ten bu yana Ceyhan Limanı'ndan ihraç edilemiyor.